Khamis, Mac 23, 2006

Usahawan Jutawan DCL

Selepas lapan tahun terlibat dalam MLM, MASTHURA BT RAZALI akhirnya memutuskan untuk tidak lagi terlibat dalam mana-mana perniagaan jualan langsung. Walaupun hasratnya begitu menggunung untuk merubah nasib diri dan keluarganya namun, dia sudah nekad untuk meninggalkan dunia MLM kerana bebanan kerja semakin bertambah sedangkan pendapatan mengecil.


Lapan tahun sebelum itu juga anak kelahiran Alor Gajah, Melaka ini pernah makan gaji sebelum bertindak berhenti kerja juga atas alasan mahu membantu keluarganya yang semakin membesar. Pelbagai kerja sampingan dicuba namun, jiwanya meronta-ronta inginkan sesuatu yang lebih mencabar dan menguntungkan. Hari-hari beliau berlalu tanpa sebarang kemajuan diri. Tempoh tiga tahun terbuang begitu sahaja.

Akhirnya pada Disember 2007, keperitan hidupnya mula berubah, lebih-lebih lagi selepas beliau bertemu dengan CA Zainal Bahri yang merupakan salah seorang usahawan MLM berjaya kelahiran DCL. Bertitik tolak dari itu, keluarganya kini bukan sahaja memiliki kehidupan mewah malah lebih dari itu DCL yang telah merialisasikan impian hidupnya menaja bayaran bulanan Toyota Rush yang dimilikinya selain beberapa pakej pelancongan ke luar negara.

Berkongsi saat-saat beliau terlibat dengan DCL katanya, selepas melihat plan perniagaan DCL sebagaimana yang diterangkan oleh Zainal, dia terus ‘jatuh cinta’ dan tanpa ragu-ragu mendaftar menjadi ahli pada masa itu juga sekaligus, meminta tunjuk ajar dari mereka yang pakar bagaimana untuk melaksanakan plan perniagaan DCL dan mendapat keuntungan.

“ DCL tidak akan `tersungkur’ kerana produknya sangat berkualiti tinggi. Bayangkan sahaja setiap produk yang telah dijual pelanggan akan datang semula untuk membelinya. Sebab itu, saya membabi buta menjadi ahli ketika bertemu Zainal kerana prospek dalam perniagaan ini sangat besar.

“ Sungguhpun banyak perkara yang perlu dipelajari hingga terpaksa dimarahi, namun berkat usaha dan niat yang betul saya berjaya melepasi setiap halangan yang ada. Buktinya, bukan setakat memperolehi pendapatan 5 angka pada tahun 2008 malah dari DD saya kini bergelar CD. Lebih dari itu keluarga saya juga kini mempunyai rumah banglo dua tingkat, SBC dan sebuah pusat latihan DCL di Majid Tanah, Melaka. Dan pada tahun ini saya dan syarikat akan melancong ke Vietnam.

Bukan itu sahaja, jelas Masthura lebih utama setiap ringgit yang digunakan pelanggan untuk membeli produk DCL ia akan disumbangkan kepada anak-anak yatim. Dalam erti kata lain melabur untuk produk bermutu tinggi pada masa yang sama juga melabur untuk kehidupan di akhirat.

“ Kini DCL telah berusia 12 tahun dan lebih menggembirakan saya, Siti Maslinda Razali iaitu adik kesayangan saya telah mencapai pangkat DD. Justeru, saya akan terus berjuang untuk mencapai gelaran CA dalam tempoh terdekat ini dan pada masa sama terus mendokong perjuangan DCL berbakti kepada agama, bangsa, dan negara.

Oleh yang demikian, kepada mereka yang belum lagi menyertai DCL jangan lepaskan peluang ini kerana kejayaan, kekayaan serta kesenangan tidak datang bergolek melainkan dengan usaha gigih serta doa dan niat yang betul.

1 ulasan:

~@~Ham Mirza~@~ berkata...

BERI BUKTI BUKAN JANJI, INGIN BERBAKTI KOTAKAN JANJI. Sesiapa inginkan MAJALAH JUTAWAN khusus kwsn j.b sila sms @ contact saya. amir no hp 0177124415 ;) baca JUTAWAN untuk menjadi USAHAWAN ;)